zaterdag 11 oktober 2008

Virtual reality-technieken tegen de pijn

Imaginatie een koud kunstje?
Virtual reality-technieken tegen de pijn
Met een computergestuurde virtuele omgeving kunnen patiënten 30 tot 40 procent sneller revalideren. Sinds kort past het Militair Revalidatiecentrum in Doorn deze behandeling met succes toe.
De patiënten komen in een door de computer gecreëerde wereld en kunnen daardoor de lichaamsdelen met het letsel preciezer en beter te belasten. De computer 'ziet' welke bewegingen de patiënt maakt, doordat er 'markers' zijn bevestigd aan knie, enkel en heup. Deze techniek kan worden ingezet bij patiënten met neurologische aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel en patiënten met enkelvoudige orthopedische problemen. Doordat de beelden en geluiden de patiënt afgeleiden, schuift de pijngrens op.
Het brandwondencentrum van het Groningse Martini Ziekenhuis heeft ook ervaring met virtual reality. Het gaf brandwondenpatiënten tijdens het pijnlijke verwisselen van de verbanden een speciale bril waarmee ze zich in een poollandschap wanen en minder pijn ervaren.
Sneeuwballen gooien
Dertien van de negentien brandwondenpatiënten hadden door de VR-bril te gebruiken 33 procent minder pijn dan voorheen. De patiënten dachten ook dat het schoonmaken van de wonden korter duurde dan dat in werkelijkheid het geval was. Door de sneeuwwereld, ijsbergen, sneeuwpoppen en pinguïns zijn de patiënten afgeleid van de pijn van het dagelijkse lostrekken van de verbanden. Ook omdat zij bijvoorbeeld met een knop sneeuwballen kunnen gooien.

Fantoompijn

Virtual reality wordt niet alleen toegepast bij pijnbestrijding. De techniek wordt ook succesvol ingezet bij het genezen van fobieën, zoals bijvoorbeeld hoogtevrees of vliegangst. In Manchester experimenteren wetenschappers met virtual reality bij mensen die kampen met fantoompijn. In de virtuele wereld kunnen patiënten hun ontbrekende ledematen wel gebruiken.
Bronnen Redactie Nursing
Bijzijn, Tijdschrift voor verplegenden en verzorgenden.

Geen opmerkingen: