zaterdag 11 oktober 2008

Hechting en dromen

Terug naar de hypnosebibliotheek
©Johan Eland

Een goede hechting in de kindertijd is belangrijk.
Verloopt de hechting niet goed dan kan zich dat op latere leeftijd wreken met tal van nare gevolgen. Schoolgaande kinderen kunnen zich onveilig voelen en door concentratiemoeilijkheden onderpresteren. Ook problemen in relaties, bloeddruk, astma en verslavingen kunnen terug teruggevoerd worden op een verkeerde hechting.
Uit onderzoek door onder meer A.Madrid blijkt dat niet de feitelijke gebeurtenissen belangrijk zijn maar de wijze waarop de patient de hechtingspersiode beleeft heeft en al dan niet bewust herinnerd belangrijk is.


Hypnotherapeutische interventies tonen aan dat met imaginatie en herkaderen de verkeerde hechtingsgeschiedenis ten goede gekeerd kan worden. Madrid vond zelfs dat door de moeders te behandelen de astma van hun kind terug te dringen of zelfs te genezen.
Het is dus belangrijk dat therapeuten zicht hebben op de hechtingsgeschiedenis van een patient.
Uit onderzoek van McNamara en collega’s blijkt dat dat kan door aandacht te besteden aan de dromen van de patient.
De onderzoekers vroegen zich af of je uit de drooninhoud en de droomhernnering zou kunnen zien hoe de dromer gehecht is.
In de eerste studie werden vrijwillige studenten werden gemeten op hechting, droomherinnering, droominhoud en andere psychologische measuren.
Daaruit bleek dat deelnemers die waren geklasseerd als ‘hoog’ en ónveilig gehecht significant meer dromen rapporteerden (A) B. een hogere droomfrequentie hadden en c. overtuigend meer en levendiger beelden droomden die meer sterke emoties opleverden dan de proefpersonen die laag scoorden op de onveilige hechting schaal.

Studie II, 76 oudere proefpersonen maakten de meting van de hechting en de droomherinnering.
Deelnemers wier hechtingstijl was geklassificeerd als `preoccupied' konden duidelijk meer dromen rapporteren en beschreven die hun dromen met meer woorden per droom in vergelijking met deelnemers die geklassificeerd waren als
Veilig, vermijdend or dismissing. Droonherinnering was het minst bij proefpersonen met een vermijdende hechting en het hoogst bij de preoccupied subjects

Deze feiten steunen de idee dat rapid eye movement (REM) slaap
En/of dromen voor een deel te functie hebben om de hechting te bevorderen. function, in part, to promote attachment.
DOI: 10.1046/j.1365-2869.2001.00244.x

Geen opmerkingen: